Η ποίηση μέσο πνευματικής επανάστασης των νέων




Η ΠΟΙΗΣΗ, ΜΕΣΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Στον 21ο αιώνα της Τεχνολογικοοικονομικοπολιτισμικής ανάπτυξης, στην σκληρή αυτή αυτοματοποιημένη εποχή με τους ανθρώπους-ρομπότ μέλη μιας κοινωνίας, οι νέοι αποτελούν το μέλλον.
Τα σημερινά - μοντέρνα, θλιβερά πρότυπα, που διαιωνίζουν μιαν επιφανειακή, αήθη κατάρρευση αξιών, οδηγώντας ή μάλλον χειραγωγώντας τους νέους, νέες στην πλήρη αποχαύνωση, σε μιαν άφυλη, νέα τάξη πραγμάτων, όπου η ευαισθησία θεωρείται αδυναμία, το κάλλος αυτοσκοπός καθώς και η συσσώρευση πτυχίων για την απόκτηση ενός υψηλού οικονομικά κοινωνικού στάτους και κύρους, είναι το φαινόμενο της κρίσης που περνάμε .. κι όχι της πλασματικής οικονομικής, αλλά μιας κρίσης ηθών κι αξιών που βάλλονται μπρος την επικράτηση των συμφερόντων μιας περιορισμένης κάστας ατόμων, των Δυνατών αυτού του Κόσμου.
Η Ποίηση είναι πια κάτι μακρινό, φαιδρό στα μάτια της πλειοψηφίας των νέων ατόμων, αποτελεί όμως ευτυχώς, μια σανίδα σωτηρίας για ορισμένους εκλεκτούς, από καλό πλάσμα, όπως λέει κι η επιστήμη της βιολογίας νέους ανθρώπους. Πέραν της παιδείας και της ανατροφής τους από την οικογένεια, το σχολείο και εξωγενείς παράγοντες τι είναι αυτό που ωθεί λίγους - αλλά σημαντική μερίδα νέων - να γράφουν ποίηση και πεζογραφία ; Φανταστείτε από τη Βίβλο ακόμα μες την καταιγίδα, τον κατακλυσμό από ανόητες ιδέες, χυδαιολογίες, ιντερνετικές παγίδες, υπερκαταναλωτισμό, οθονοπληξία, απάθεια, σκληρότητα, ασχήμια μέσα από τους δέκτες της τηλεόρασης, που αναμεταδίδουν καθημερινά, βιάζοντας ξανά και ξανά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, φανταστείτε κάποια μερίδα παιδιών, ατόμων νέων, ονειροπόλων να διψούν για μια Σωτηρία, μια διαφυγή στην Ποίηση και στην Λογοτεχνία, ως άλλης Κιβωτού !
Κρατικοί φορείς, Λογοτεχνικοί Σύλλογοι, Εκδοτικοί οίκοι, ο καθένας από εμάς με όποιο τρόπο μπορεί, τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης γενικά θα ήταν το ιδανικό να προβάλλουν, να ενισχύουν, να ενθαρρύνουν νέους ανθρώπους προς αυτήν την κατεύθυνση της γραφής, του βιβλίου από τα σχολικά κιόλας χρόνια. Π.χ με τη διενέργεια λογοτεχνικών διαγωνισμών σε σχολεία με στόχο την ανακάλυψη νέων ταλέντων, με ατόφιο, αδάμαστο πνεύμα.. τότε και μόνο τότε θα υπάρξει συνέχεια,
θα εξαγνιστεί το πνεύμα απαλλαγμένο από τις υλιστικές σύγχρονες αντιλήψεις directives της εποχής της αλλοτρίωσης των πάντων.
Τότε η ποίηση θα ανασάνει φρέσκο αέρα και οι νέοι λαμβάνοντας με σεβασμό τα σκήπτρα απ τους παλαιότερους, τιμώντας τους πάντα θα εγκαθιδρύσουν το νέο βασίλειο μιας Πολιτείας του Πνεύματος και της Τέρψης ψυχών. Εκεί στην "Πολιτεία της Ποίησης " θα βρουν ανάπαυλα μες την πολυπολιτισμική αυτή άχρωμη και απρόσωπη καταιγίδα.
Όλοι εναποθέτοντας ένα λιθαράκι, καταθέτοντας την προσωπική τους σφραγίδα θα οικοδομήσουν το Σπίτι της Νεοελληνικής Ποίησης και λογοτεχνίας, ακόμα κι αν βάλλονται...Μα έτσι δεν ξεκινούσαν πάντοτε όλες οι Επαναστάσεις ;

Ιωάννα Γ. Χρυσάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις