Κριτικό εντύπωμα της Ιωάννας Γ. Χρυσάκη για την Ποιητική Συλλογή "...καρδιόσχημα! ", ΓΛΑΥΞ της Όλγας Αχειμάστου
Κριτικό εντύπωμα της Ιωάννας Γ. Χρυσάκη Ποιητική Συλλογή "Καρδιόσχημα ", Εκδόσεις ΓΛΑΥΞ, Ιανουάριος 2021 της Όλγας Αχειμάστου. Την επιμέλεια του βιβλίου διετέλεσε ο αξιότιμος ποιητής και ιδρυτής του Πειραματικού Μουσείου Λογοτεχνίας, Κος Αντώνης Σαμιωτάκης.
Καρδιόσχημα σε κατακόκκινο φόντο να δεσπόζει κατάλευκο σαν το σημάδι μιας καθαρής καρδιάς, κατά την κρίση της μητέρας μου Χρυσής, όσον αφορά στην καθαρότητα της ψυχής.
Πράγματι, από την αρχή ως το τέλος της Ποιητικής Συλλογής "Καρδιόσχημα " της αγαπημένης μου φίλης και ποιήτριας, Όλγας Αχειμάστου η Ποίησή της αναφέρεται και ρέει, σε γλώσσα δημοτική, κατανοητή κι όχι ξύλινη, σαν το καθάριο νερό που η ίδια προσκαλεί τον αναγνώστη να πιει, να μεταλάβει το πόνημα, τα συναισθήματα της ψυχής της. Στη σελίδα 12 "Αντί προλόγου " : "Σκύψτε, πιείτε...μπορεί και εύχομαι η γεύση του να σας θυμίσει τη ζωή. "Απευθύνει όμως κάλεσμα αγάπης μα και αυτογνωσίας στον εαυτό της σε σχέση πάντα με τον άλλον άνθρωπο, ως αποδέκτη :
" Έλα...", σελ. 15, "Σε ατέλειωτη έκφραση αληθινής αγάπης εαυτού με αποδέκτη τον άλλο./Έλα.../Θα σε φωνάζω εαυτέ μου./Κοίτα εαυτέ μου./Μαθαίνω!!! ".
Χάνεται στη φωτιά του έρωτα, που τον οπτικοποιεί με το κόκκινο χρώμα του κοκκινολαίμη, που φτερουγίζει σαν το πουλάκι μέσα στο στήθος, σελ. 39
" Άχ Έρωτα! " : " Σαν τον μικρό κοκκινολαίμη φτερούγισε το σ' αγαπώ στα χείλη σου...". Συναφή ποιήματα που τον εξυμνούν, ως τον Υπέρτατο θεό :
σελ. 20 "Η φωτιά σου " , σελ. 26
" Όταν ο έρωτας ", σελ. 27 "Ελευθερία ανικανοποίητη " ("Δεν ήθελα να συμπεριληφθώ στο βιβλίο του έρωτα σαν αιχμάλωτη του πόθου./Ελευθερία να πιω ήθελα..." ), σελ.30 "Βροχοποιός " ("Μη περιμένεις τη βροχή να σβήσει λάθη./Ξεκίνα εσύ." ). Γεμάτη εικόνες και παρομοιώσεις με στοιχεία από τη μητέρα φύση, τα καιρικά φαινόμενα, όπως τη βροχή σελ. 38 : "Βροχερό απόγευμα " ("Φέτος η αγάπη μούσκεψε απ' τους ίδιους της τους χυμούς." ). Στη σελίδα 40, " Χωρισμού ώρα " οπτικοποιεί το νόημα του τίτλου με τον ουρανό που αλλάζει χρώμα, (βλ. Όμηρος στα έπη του που χρησιμοποιούσε, ως τεχνική την παρομοίωση των συναισθημάτων των ηρώων του με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών κα. ) :
"Πήρε ένα άγριο γκρι-μπλε ο ουρανός σαν τώρα, όταν ψυχανεμίστηκε του χωρισμού την ώρα. ". Εικόνες γεμάτη η ποίηση της Όλγας Αχειμάστου με φεγγάρια ολόγιομα σαν την πανσέληνο του Αυγούστου : "Αυγουστιάτικες Πανσέληνοι " ("Ασημόστρατες χαράζει η Σελήνη απόψε..." ) κι ο έρωτας παντού σε όλες τουτις εκφάνσεις άλλοτε ζωοποιός, σαγηνευτικός άλλοτε ψυχρός, ανελέητος του αποχωρισμού άλλοτε από απόσταση συμβατικός, σελ. 46 "Ελεγεία μιας αγάπης ", αφιερωμένο στην καρδιακή της φίλη.
Σελ. 49 "Ο αποχωρισμός " : "Σ' αγαπώ μη το ξεχνάς. "
Αποζητά σαν "Δώρο το όνειρο " στη σελίδα 59, ονειρεύεται έναν πιο ανθρώπινο κόσμο, όπως κάθε ποιητής/ποιήτρια, σελ. 61 " Τα βαρελόσκυλα " : "Αν η φύση και δέντρα και πουλιά, και όλοι γενούμε ένα, /λύτρωσης και ανθρωπισμού θα γίνουμε μια γέννα. ) αποδίδοντας έτσι με το δικό της ποιητικό τρόπο, έντεχνα ένα μήνυμα ανθρωπισμού, το οποίο συμπεριλαμβάνει συμπυκνωμένα το δικαίωμα της φύσης, των πλασμάτων μαζί και του ανθρώπινου είδους που συγκατοικούν εδώ σε αυτή τη γη για σεβασμό κι ελευθερία.
Σελίδα 63 ποίημα "Ηνίοχος. Η ματιά του αληθινού νικητή ", βραβευμένο (1ο βραβείο "Earth PLT Festival " ) : "Σπέρμα εσύ Δωριαίας φυλής και της Ελλάδος θρέμμα " εξυμνεί το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και την ευγενή άμιλλα, τον αγώνα δηλαδή με απαράβατο κανόνα τον σεβασμό και τον ιλασμό στους ηττημένους, τους πλείστους μέσω της λαμπρής νίκης του Ηνίοχου. Στη σελ. 64
" Όχι " : "Ξύπνα καημένε δόλιε αδελφέ μου,/βάλε σημαία βαθειά στην καρδιά,...να πας στη ζωή σου μπροστά και ψηλά!!! " αναδεικνύει το παράστημα ενός λαού και το υψηλό φρόνημα μέσα από ένα " ΌΧΙ " κατά της δουλοπρέπειας και της υποδούλωσης, της καταδίκης στον εξευτελισμό και στην αναξιοπρέπεια σκύβοντας το κεφάλι στον ξένο ζυγό, αποκαλώντας με το χαρακτηριστικό επίθετο "δόλιε ".
Στη σελ. 65 " Βαλσάκι των λέξεων " εκθειάζει την "χρυσοκεντήστρα Ελληνική Γλώσσα! ", η οποία "δονεί ψυχές και γλώττες/χειροποίητη γλώσσα, αχειροποίητος χάρις! ", διότι το ελληνικό πολιτισμικό στοιχείο είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με την αρχέγονη μητρική μας γλώσσα, την ελληνική που όμοιά της σε λεξιλόγιο πλούσιο, ρυθμό και μουσικότητα δεν υπάρχει! Με τον ρυθμό αυτόν, ως εκ τούτου και η ποιήτρια, ως γνήσια Ελληνίδα με μικρασιατική καταγωγή είτε με αφηγηματικό τρόπο είτε με ρίμα ποιεί το έργο της εκφράζει δε με τρυφερότητα και ως μητέρα του πρώτου της ποιήματος, της κόρης της Δέσποινας, όπως η ίδια γράφει στην αφιέρωση της Ποιητικής Συλλογής της
"Καρδιόσχημα " την απέραντη αγάπη της στο μονάκριβο παιδί της με το ποίημα "Γέννα. Γυναίκα. Γιορτή ", σελ. 62 : "Γυναίκα βλέπεις. /Ζωή. ". Την προτρέπει να επιβιώσει και να αγαπήσει την ιερή γυναικεία της φύση που ξεπερνά κατ' εμέ τη ζωώδη αρσενική." Εσύ θα επιβιώσεις οπωσδήποτε, σπόρου του ιερού γεννήτρα... ". Η γυναικεία φύση, αν και πιο εύθραυστη φαινομενικά υπερισχύει σε σθένος ψυχικό της ανδρικής,διότι είναι επιλεγμένα ευλογημένη από το Θεό να τίκτει και να γεννά τον ιερό σπόρο ή ακόμα και ως "Μάνα θετή " να καλλιεργεί νέους ανθούς θα προσθέσω. Να γεννά Τέχνη ακόμα και με ένα απλό άγγιγμα, χάδι, συγύρισμα, τοποθετώντας στο βάζο τα λουλούδια που η ποιήτρια τόσο αγαπά...Γυναίκα, ιερή μητέρα, ένα "Λιμάνι αχείμαστο " σελ. 67 : " Θυμίαμα νάρδου,/ βυζαντινά κατάστιχα και μια μεγάλη αγκαλιά...Εισόδια αθωότητας και εναγκαλισμοί αγάπης. /Ιερός ερχομός επιβεβαιούται./Λαμπρύνατε φρόνημα! ".
Η μητρική αγκαλιά ένα λιμάνι-καταφύγιο, εκεί που όλες οι έννοιες και τα βάσανα ξεχνιούνται. Εκεί, από όπου άρχισε η ζωή... Εκεί που ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι.
Με πολλή ειλικρινή αγάπη και εκτίμηση, σου επιστρέφω τη γενναιοδωρία σου Όλγα μου αγαπημένη, καλοτάξιδο και πάλι παρόλη την επιτυχημένη ως τώρα πορεία του, πρόσθεσα κι εγώ ένα λιθαράκι. Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα για την σημερινή ονομαστική σου γιορτή. Να χαίρεσαι την όμορφη κορούλα σου, την αγάπη μου και μια μεγάλη αγκαλιά και στις δυο σας.
Η φίλη σου,
Ιωάννα Γ. Χρυσάκη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου